Een strandpaviljoen, in het centrum van Haarlem? Bij stadstrand de Oerkap aan de oever van het Spaarne klopt dat gewoon helemaal. En dat blijft ook in de toekomst zo, want afgelopen week is de ontwerp-omgevingsvergunning afgegeven voor de definitieve herbestemming van de oude Drijfriemenfabriek die al sinds 2011 het “tijdelijke” onderkomen is van de Oerkap.

Het fabrieksgebouw werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd voor leerlooierij A. Drost, die er aan het begin van de 20e eeuw overging op het produceren van leren riemen voor machines, zogenoemde drijfriemen. Na de sluiting van de fabriek in 1973 werd het gebouw jarenlang gekraakt, tot de gemeente het in 2001 kocht. Aangespoord door een grote schare sympathisanten en buurtbewoners besloot de gemeente in 2021 op haar beurt de verkoop van het gebouw te gunnen aan de exploitanten van de Oerkap, die hier al zo lang een bijzondere plek van hebben weten te maken.

Stadstrand De Oerkap is feitelijk gevestigd in een zelf opgetrokken aanbouw achter het monument, terwijl in de fabriek muziekstudios en ateliers zijn ingericht, maar beide delen zijn onlosmakelijk verbonden en dragen bij aan de sfeer die de Oerkap zo karakteriseert.

De initiatiefnemers willen die sfeer koste wat kost behouden, maar omdat alle gedane ingrepen slechts voor een tijdelijk gebruik van enkele jaren waren bedoeld, waren restauratie en definitieve herbestemming van het gebouw en nieuwbouw van de Oerkap nu wel echt hard nodig. In samenwerking met E.S.T.I.D.A (ESTIDA) werden door ons de plannen ontworpen. Het paviljoen wordt geheel vernieuwd, met op het dak een buitenposium. De Oerkap breidt daarnaast uit in de fabriek zelf, die gerestaureerd en verduurzaamd wordt en waar ook een binnenpodium en een “stadshalletje” komen, waar mooie gerechten en wijnen worden geserveerd. De muziekstudio’s komen ook terug, in het voorste deel van de fabriek. De start van het werk is voorzien na de zomer, zodat je de zomer van 2024 moet kunnen vieren met zo’n lekker biertje en/of pizza in de nieuwe Oerkap!

#monumenten #herbestemmen #Haarlem

Categories:

Tags:

Comments are closed

© 2024 BUREAU POLDERMAN.