De laatste leitjes wogen vandaag zeker niet het zwaarst! Op de Laurenskerk Rotterdam werd vandaag door Jobse loodgieters , leidekkers en koperslagers onder een stralend zonnetje het werkplateau weggetakeld waarmee de afgelopen negen maanden is gewerkt aan het verdekken van het leiwerk van drie daken.

De leien op het kerkgebouw dateren uit de periode van de wederopbouw van het kerkgebouw na het Duitse bombardement op de stad van mei 1940. Deze begon in 1952 en duurde tot ver in de jaren ’60. De leien zijn voor het grootste deel nog in goede staat: een goede kwaliteit lei kan wel 100 jaar of meer meegaan. De koperen haakjes waarmee de leien bevestigd zijn, kunnen echter niet zo lang mee. Door zuren verteert het koper, vooral op het onderste puntje: precies het haakje waar de lei in hangt. Omdat duidelijk werd dat er op diverse daken problemen ontstonden door het wegvallen van leien is ca. 10 jaar terug al begonnen met het fasegewijs vervangen van de leihaken in roestvast staal. Daarvoor gaan de leien er per dag in stroken vanaf, waarna ze met nieuwe haken teruggeplaatst worden. Best een zware bevalling, als je bedenkt dat er ca. 50 leien in een vierkante meter dak liggen. Ook worden alle loodaansluitingen vervangen, die vaak ook al aardig verteerd waren.

De komende jaren moeten er nog drie daken verdekt worden; daarna kan het dak van de Laurenskerk er wel weer even tegenaan!

Categories:

Tags:

Comments are closed

© 2024 BUREAU POLDERMAN.