Enkele weken geleden berichtten we al over de voorgenomen restauratie van het oude tramhuis aan het Eendrachtsplein in Rotterdam. Inmiddels is de omgevingsvergunning voor de restauratie en verbouwing verleend én vandaag is er meer bekend gemaakt over de nieuwe bestemming…. #tromgeroffel ….

Voor de nieuwe toekomst van het tramhuis slaan de eigenaar Stadsherstel Historisch Rotterdam NV en Stichting Droom en Daad de handen ineen! Droom en Daad ontwikkelt een publiek, cultureel programma voor het gebouw. De samenwerking zorgt ervoor dat dit belangrijke erfgoed voor de stad en haar inwoners behouden blijft en dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de bijzondere geschiedenis en kwaliteiten van het gebouw. Het project volgen kan via de projectsite: www.tramhuis.nl

Het tramhuis werd in 1914 gebouwd in opdracht van de Rotterdamse Electrische Tramweg Maatschappij (RETM) en stond oorspronkelijk op het oude Beursplein, bij het huidige treinstation Beurs. Het werd in de loop der tijd meermaals verplaatst en stond achtereenvolgens op de Coolsingel, het Weena en het Kruisplein, om na de sluiting als tramhuis en een restauratie in 1971 op zijn huidige plek kwam te staan. Na jarenlang gebruik als café en doner-kebabzaak is het gebouw nu opnieuw toe aan een grondige restauratie: met name de corrosie van het staal behoeft de nodige aandacht.

Wij verzorgden in samenwerking met Constructiebureau de Prouw BV en robert van Oosterom het restauratieplan, ontwerp en de vergunningaanvraag. De uitvoering wordt nu voorbereid.

Foto’s: 1932 en 1952 (ROVM) en 1970 (Stadsarchief Rotterdam)

Categories:

Tags:

Comments are closed

© 2024 BUREAU POLDERMAN.