Als je het hebt over roemruchte Rotterdamse plekken hoort deze toch wel tot de top: het oude Tramhuis aan het Eendrachtsplein. De laatste jaren is het uit 1914 daterende gebouwtje in gebruik als doner kebabzaak, maar velen (we noemen geen namen) kennen het zeker ook nog wel als het nachtcafé ’t Oude Tramhuys, waar werkelijk alles aanspoelde.

De verhalen alleen al zijn een soort immaterieel erfgoed, maar ook het gebouw is een rijksmonument, en dat was aanleiding voor Stadsherstel Historisch Rotterdam NV om het aan te kopen! Voor hen hebben we het afgelopen jaar in samenwerking met o.a. robert van Oosterom en Constructiebureau de Prouw BV gewerkt aan de plannen voor de restauratie en aanpassing van het gebouw.

Uit het bouwhistorisch onderzoek dat we uitvoerden, bleek dat het door de smederij Bettenhausen in opdracht van de RETM gebouwde wachthuisje al heel wat omzweringen door de stad heeft gemaakt. het begon zijn bestaan in 1914 op het (oude) Beursplein, nabij het huidige station Blaak. Daarna volgden lokaties op de Coolsingel, het Weena en het Kruisplein, tot het in 1971 zijn huidige plaats kreeg op het Hermesplantsoen, bij het Eendrachtsplein. Bij de oplevering was het een voor Rotterdam totaal nieuw soort wachthuisje, dat door zijn constructie in ijzer met grote glasoppervlakken heel modern was, in vergelijking met de tot dan toe gebruikelijke houten wachthuisjes. Dat gegeven is het belangrijkste uitgangspunt geweest voor het restauratie- en herontwerp. Aan de plannen voor de definitieve invulling wordt nog gewerkt; daarover binnenkort meer. Maar mooi wordt het absoluut!

Kan jouw bijzondere verhaal over het Tramhuis het daglicht wél verdragen? Naar aanleiding van dit nieuws is Rijnmond gestart met een actie om herinneringen aan deze bijzondere plek te bundelen! zie hun website en stuur je verhaal naar internet@rijnmond.nl

Foto’s: het tramhuis in 1923, 2006 (beide archief ROVM) en 2021

Categories:

Tags:

Comments are closed

© 2024 BUREAU POLDERMAN.