Villa Mout, Schiedam

Het hotel Stadsvilla Mout bevindt zich aan de karakteristieke Lange Haven te Schiedam. 

Het pand verkeerde toen wij het aantroffen in een buitengewoon slechte staat, na zeker een halve eeuw ernstige verwaarlozing. Vanaf 2016 werd in samenwerking met Berns Architectuur een plan gemaakt voor de restauratie en transformatie. Het begon met grote aandacht voor het herstel van het casco: het dichten van het dak, slopen van latere aanbouwsels, herstel van door zwam en houtrot aangetaste houtconstructies en het herstellen van de gevels en ramen. 
In de tweede helft van 2017 werd gestart met de aanpassingen en inrichting ten behoeve van hotel met 17 kamers, een ontbijtruimte en een vergaderfaciliteit.


Aan de Lange Haven 71 in Schiedam bevindt zich hotel Stadsvilla Mout, in een monumentale patriciƫrswoning uit circa 1765-1770. Wie destijds de opdracht tot de bouw van het pand gaf is niet bekend, maar tussen 1815 en 1842 werd het bewoond door de koopman, brander en distillateur Martinus van Pelt (1784-1842). De geschiedenis van het pand is daarmee onlosmakelijk verbonden aan de jeneverindustrie, zoals dat eigenlijk voor bijna heel Schiedam geldt.

Dit gegeven vormde voor de initiatiefneemster van het hotel de aanleiding om deze industrie ook te laten terugkomen in de naam van het hotel – mout is gebrande gerst en vormt het basisingrediĆ«nt voor authentieke jenever.

Begin 2016 kregen wij van de initiatiefneemster van het hotel opdracht om in samenwerking met Berns Architectuur een plan te maken voor de restauratie en transformatie. 

Het pand verkeerde na zeker een halve eeuw ernstige verwaarlozing in een buitengewoon slechte staat.  De restauratie en herbestemming startte medio 2016 met het herstel van het casco: het dichten van het dak, slopen van latere aanbouwsels, herstel van door zwam en houtrot aangetaste houtconstructies en het herstellen van de gevels en ramen.

In de tweede helft van 2017 kon worden gestart met de aanpassingen en inrichting ten behoeve van de nieuwe functie.

Hiervoor werd, met eerbied van de originele structuur van het pand, een verdeling gemaakt van 17 sfeervolle kamers, een ontbijtruimte en een vergaderfaciliteit, en werden oude atriums geopend voor meer daglichttoetreding en interne buitenruimte.

Het boutique hotel werd in juni 2018 geopend.

locatie : 

periode : 

type : 

schaal : 

opdrachtgever : 


Lange Haven, Schiedam

2015 – 2018

Rijksmonument

900 m2

Fine Hotels and Suites


© 2024 BUREAU POLDERMAN.