Ontzorgingsprogramma gemeentelijke monumenten Dordrecht
Voor de gemeente Dordrecht verzorgen wij de ontzorging van particuliere eigenaren van gemeentelijke monumenten bij de plannen voor de verduurzaming van hun woning.
Het verduurzamen van monumentale woningen is vaak erg complex. De monumentale waarde moet behouden blijven en er zijn allerlei bouwfysische risico’s. Toch moeten monumenten waar dat kan verduurzaamd worden om ze ook een goede toekomst te geven.
Vanuit het Nationaal Restauratiefonds (NRF) is er daarom sinds 2023 een ontzorgingsprogramma voor rijksmonumenten, waarin eigenaren worden tegemoetgekomen in de kosten voor deze complexe opgave. De gemeente Dordrecht heeft daarnaast nu een vergelijkbaar programma opgezet voor woningeigenaren van gemeentelijke monumenten. Daartoe werkt de gemeente samen met ons bureau.
Om mee te doen aan het ontzorgingsprogramma moeten eigenaars wel eerst een duurzaamheidsadvies laten opstellen. Een dergelijk advies verkent de verschillende opties die er ter verduurzaming van het monument zijn en adviseert over de te nemen maatregelen. De kosten voor dit advies worden gedeeltelijk vergoed door het NRF.
Het ontzorgingsprogramma richt zich erop eigenaren te ondersteunen bij de verdere planuitwerking om tot realisatie van de verduurzaming te komen. Waaruit deze ondersteuning bestaat is per eigenaar verschillend. Er kan hulp geboden worden bij het technisch uitwerken van de (deel)plannen, bij het aanvragen van vergunningen, bij het aanvragen of beoordelen van offertes van aannemers, enzovoorts. Hiervoor is per woningeigenaar maximaal 16 uur beschikbaar.
Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen hebben wij een meukaart van standaard oplossingen opgesteld. Uiteraard vergt ieder monument maatwerk als het op de details aankomt, maar de principes zijn wel vaak hetzelfde, waarbij er al naar gelang de situatie verschillende oplossingen mogelijk zijn. Voor de meest voorkomende situaties zijn deze oplossingen uitgewerkt in de vorm van standaard detailtekeningen en werkomschrijvingen, die waar nodig ook zijn doorgerekend op eventuele bouwfysische risico’s. Deze oplossingen zijn vooraf met de gemeente afgestemd om een zo soepel mogelijke procedure te kunnen doorlopen richting vergunningverlening.
Om deel te nemen aan het ontzorgingsprogramma, kunnen particuliere eigenaren van een als gemeentelijk monument beschermde woning in de gemeente Dordrecht zich bij ons aanmelden. Dit kan door uw dumo-advies en uw hulpvraag per e-mail naar ons te sturen op dumo@bureaupolderman.nl . Wij nemen dan binnen enkele dagen contact met u op om een intake-gesprek te doen via Teams. Hierin bepalen we de exacte vraagstelling , op basis waarvan wij een plan van aanpak voor een adviestraject opstellen, inclusief een opgave van de daarmee gemoeide tijd. Na bevestiging daarvan worden de werkzaamheden ingepland. De vergoeding van de gemeente verloopt direct aan ons bureau en wordt in mindering gebracht op onze offertekosten, conform een overzichtelijke en gespecificeerde opgave.
Meer concreet: wij stellen plannen op voor de restauratie van monumenten, maken onderhoudsplannen, vragen subsidie aan, begeleiden de uitvoering van restauratie en onderhoud en verrichten bouwhistorisch onderzoek. Dit doen wij voor alle soorten monumenten: woonhuizen, boerderijen, kerken, stadsmuren, sluizen, gemalen, bruggen, forten enzovoorts.